Barngruppen

Vi har cirka 20-25 barn på Räven. Alla barn äter och leker tillsammans, men i den pedagogiska verksamheten är de jämnt fördelade i tre åldersgrupper, Skogsknopp-, Skogsknytte- och Skogsmullegrupp. Sammansättningen i respektive grupp formas efter barnens behov och ålder. I grupperna arbetar man med åldersanpassade aktiviteter och teman.

Nedan kan ni läsa om hur en vanlig Rävendag kan se ut för barngruppen.

 

 

 

"En dag på Räven"

Så här ser "Rävendagens" hålltider ut, aktiviteterna kan variera. 


06:30-8:00

Personalen möter och välkomnar barn och föräldrar i hallen. Det skall kännas välkomnande för liten, såväl som stor, att komma till förskolan.
Det är viktigt att det känns tryggt att lämna sitt barn hos oss och att både barn och föräldrar får en bra start på dagen. När mamma eller pappa åkt kan man leka lugnt med kompisarna eller pyssla innan det är dags för frukost. Vi har lugna morgnar med dämpad belysning och lugn musik

08.00

Om man skall orka vara en hel dag på förskolan gäller det att lägga en bra frukostgrund i magen. Rävens duktiga personal ordnar varje morgon en ordentlig och nyttig start till alla barn. De större barnen hjälper till att duka fram och efter frukosten dukar de som kan av efter sig själv. 

09.00

När alla är mätta i magen är det dags att sätta igång med dagens aktiviteter. Ofta blir det något roligt på gården eller en utflykt med ryggsäckarna till skogen eller pulkabacken,vissa dagar kanske barnen arbetar med något projekt. På Räven arbetar pedagogerna med inspiration från Ur och Skur-pedagogiken. För oss är naturen det självklara klassrummet där barnens intresse och behov är vår utgångspunkt. Under fliken "Pedagogik" kan du läsa mer om Ur och Skur och vad det innebär i praktiken hos oss.

11:30   

Varje dag klockan 11.30 serveras det lunch ute eller inne. Alla pedagoger äter tillsammans med barnen som även här hjälper till att duka fram och av. Maten lagas på plats av Linda, som alltid har nya spännande rätter att bjuda på. Mycket grönsaker och en varierad kost ger barnen en god vana att äta hälsosamt och inte vara rädd för att prova nya smaker. Vi lägger stor vikt på att servera närproducerad och ekologisk mat lagad från grunden.


12.00

Efter lunchen är det dags att vila. De små barnen sover ute i sina egna vagnar. Det ger dem frisk luft samtidigt som årets alla sjukdomar undviks så gott det går. De lite större barnen har istället vilostund ute i vindskyddet eller inne på madrasser. Att läsa saga eller att lyssna på en mysig skiva gör att kroppen kan slappna av och ladda ny energi för eftermiddagens aktiviteter. Efter vilan är det oftast fri lek fram till "mellis".

14.30

Sista målet för dagen är mellanmålet. De flesta barn håller igång så bra att magen behöver något extra för att orka med resten av eftermiddagen. Förutom de olika måltiderna serveras barnen regelbundet frukt under dagen.


15.00 > stängning

Efter mellanmålet går vi oftast ut om vi inte redan är ute. Barnen leker, upptäcker och undersöker på vår variationsrika stora gård fram tills att föräldrarna hämtar. På så sätt är också barnen redan påklädda och redo att gå vid upphämtning. Att barnen och pedagogerna på Räven arbetar, skapar och leker åldersöverskridande, och att förskolan bedrivs föräldrakooperativt ger en stor trygghet för såväl föräldrar och barn. Pedagogerna strävar alltid efter att berätta något personligt om barnets dag.
Barnen och pedagogerna säger hej då till varandra och dagen på Räven är slut.